“Een document waar je wijzer én bewuster van wordt; dáár heb je wat aan.”

Hans Berenschot is bedrijfsleider bij BIO Energiecentrale Harderwijk. Hij was ook verantwoordelijk voor het verkrijgen van een explosieveiligheidsdocument. Met de nadruk op was. Inmiddels is hij namelijk een samenwerking met Rielex Advies én een explosieveiligheidsdocument verder. Wij spraken hem hierover.

Hoe ben je bij Rielex Advies terecht gekomen?
“Eigenlijk kwam ik terecht bij Heinz Pol, van Pol Safety. Gezien de omvang van het project, gaf hij vrijwel direct aan samen te willen werken met Paul te Riele. Zo gezegd, zo gedaan. Ze waren een van de drie partijen die een offerte uit mochten brengen en kwamen als beste uit de bus.”

Wat hebben ze gedaan?
“Voor onze organisatie is het opstellen van een EVD-rapport wettelijk verplicht. Het rapport is feitelijk opgesplitst in twee fasen: gas en stof. Zowel Paul als Heinz hebben vooraf goed geluisterd naar ons verhaal, onze wensen in kaart gebracht en de verschillende fasen in het bedrijf bekeken. Natuurlijk moet het document voldoen aan veel wettelijke voorwaarden, maar dat deze zaken daarnaast worden meegenomen, maakt het voor ons wel heel bruikbaar.”

Hebben de uitkomsten je verrast?
“Nee, dat denk ik niet. Ik had natuurlijk ook geen referentiekader, maar het was zeker niet zo dat er zaken écht niet in orde waren. Binnen het gasdeel ontstond er een kleine discussie over een van onze compressoren. Dat is uiteindelijk naar ieders tevredenheid opgelost. Wat ik wel verrassend vond was de het praktische karakter van beide mannen. We hebben echt samen besproken welke technische maatregelen er getroffen moeten worden en hoe dat het beste kan worden aangevlogen.”

Ben je tevreden over de samenwerking?
“Absoluut. Zegt een 8,5 genoeg? Zonder gekheid; het is een pragmatisch en flexibel team. Ik heb zelf de kennis van beide bedrijven mogen ervaren. En dat is heel goed bevallen.”

Tip voor andere bedrijven?
“Geef tijdens het eerste gesprek zelf aan waar je naar op zoek bent. Wat je belangrijk vindt. Want zoals ik al eerder zei: het is wettelijk verplicht. Maar aan de andere kant is het ook heel fijn als je achteraf een document krijgt, waar je écht wat mee kunt. Waar je wijzer en bewuster van wordt.”

Ander nieuws van Rielex Advies

Werkgever verantwoordelijk voor explosieveiligheid

Afgelopen maand mocht ik een risicobeoordeling uitvoeren op een laboratorium in het kader van explosieveiligheid. Inderdaad: ATEX. In het laboratorium wordt veel gewerkt met brandbare vloeistoffen, de zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen. Ik hoor je denken: is het dan überhaupt wel zinvol om een gevarenzone indeling uit te voeren? Terechte opmerking. Ik leg het graag uit! Minimale hoeveelheden + eigenschappen Alles…

Geen kans op explosies na het opmaken van een EVD?!

Is de fabriek en/of omgeving veilig na het opstellen van een explosieveiligheidsdocument (EVD)? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Zo kort door de bocht zou ik niet willen gaan. Een EVD stel ik samen met mijn klant op. De reden dat ik het juist op deze manier doe, is omdat ik graag wil dat de werknemers in een…

Explosiegevaar | Mechanische vonken

Ben jij je bewust van de explosieveiligheid binnen je organisatie? Weet jij wat mechanische vonken zijn? En hoe ze kunnen ontstaan? We vragen het niet met de bedoeling om je angst aan te jagen. Wél om bewustwording te creëren. Want één ding kunnen we met zekerheid zeggen: een ongeluk zit in een klein hoekje. De kunst is om explosieve situaties…